fbpx

Nordseng Gård økte fettprosenten med alkalisert havre

Norsk Landbruk bringer en solskinnshistorie fra Løten i siste nummer: Melkebonden Tore Nordli har fått opp fettprosenten to tideler etter at han begynte med den alkaliske havren Sana. Avdråtten har ligget jevnt på godt over 10 000 kilo EKM.

Nordli tror at noe av årsaken til økt fettprosent er at den alkaliske havren bidrar til å stabilisere vomma, skriver Norsk Landbruk. Vi siterer fra artikkelen: 

«Tidligere har besetninga gjerne ligget på en fettprosent rundt 4,0, og jeg har også hatt perioder der jeg har fått fettrekk. I tida før jeg ble med på dette prosjektet, lå fettprosenten på 4,3, men både i januar og februar har den ligget på 4,5, forteller melkeprodusenten, som har en grunnkovte på 615 tonn, og i år har mål om å levere 658 tonn melk»

Forskningsprosjekt med Tine Rådgivning

Nordli var invitert til å delta i et forskningsprosjekt i regi av Tine Rådgivning og Gjølstad Gård AS. Sju utvalgte gårder i Løten og Ringsaker var med på forsøket. For å få et godt sammenligningsgrunnlag, var de alle av noenlunde samme størrelse, og alle har Lely melkerobot. 

Balanserer sur vom

Drank og grovfôr har gjerne en pH rundt 4. Kraftfôr har i utgangspunktet en pH på 6, men den faller med en gang den brytes ned i vomma. Teorien er at pH-en på mellom åtte og ni i alkalisert havre, er med å motvirker sur vom hos kua. Dessuten er havren så rik på fiber, at det stimulerer til en melk som er mer rik på fett.

Fortsetter med Maxammonhavre

«Det jo interessant å prøve å hente marginer og optimalisere produksjonen», forteller Nordli til Norsk Landbruk. Og når han nå mikser grovfôr fra første-, andre- og tredjeslåtten til sine 60-65 melkende kyr, har Tore Nordli valgt å fortsette med å blande i den alkaliserte havren Sana fra Gjølstad Gård.

 

Kilde:  Norsk Landbruk nr 6 2001. Artikkelen er skrevet av Dag Ivar Jøsang.  Les hele artikkelen her.

Mrk: Den originale Maxamonnhavren fra Gjølstad gård AS har fått produktnavnet Sana. Les mer om Maxammonkorn her.

Faksimile økt fettprosent Norsk Landbruk Sana Maxammonhavre
Faksimile fra Norsk Landbruk nr 6 '21. Tekst og foto: Dag Ivar Jøsang.
Økt fettprosent ved foring med Maxammonhavre
Fylling i fôrmikseren hos Tore Nordl. Foto: Dag Ivar Jøsang/Norsk Landbruk
Bilde Tore Nordli
Tore Nordli økte fettprosenten med to tideler ved å fôre med Maxammonkorn. Foto: Dag Ivar Jøsang/Norsk Landbruk